Aanvraagtraject assistentiehond

Bij je aanvraag van een assistentiehond moet je een aantal stappen te doorlopen. Hier lees je hoe het traject ongeveer verloopt.

Is je hond geschikt?

Wij vinden dat de meeste honden geschikt zijn om te werken als assistentiehond.  Echter de opleiding van PTSS/autisme assistentiehond is een bijzonder intensieve training, daarom moet je hond tenminste aan de volgende eisen voldoen:

  • maximaal 2 jaar oud
  • gezondheidsverklaring van de dierenarts
  • sociaal/stabiel ingesteld zijn
  • geen (voorheen) hoog risicohond
  • niet een (te) klein ras (ivm de werkzaamheden die een assistentiehond moet kunnen doen)

Ben je zelf geschikt?

Die vraag kan je veelal zelf beantwoorden... Tijdens het kosteloze kennismakingsgesprek gaan we uitvoerig in over jouw rol van jou als cursist.  De opleiding vraagt immers veel zelfdiscipline. De trainer komt vaak langs maar de rest zal je toch echt zelf moeten doen.

Je moet rekening houden met een uur per dag dat je bezig bent samen met je hond.  Natuurlijk kan je bij vragen altijd contact met ons opnemen we laten je ook hierin niet alleen.

Heb je zelf nog geen hond?

Dan gaan we samen op zoek naar een geschikte hond voor jou. De kosten voor aanschaf van een hond komen wel bovenop de kosten van de trainingen.

De kosten:

De opleiding duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 jaar als je je aan het trainingsschema houdt. 

Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk, daarom proberen wij zo goedkoop mogelijk te werken. 

Tijdens de intake kunnen wij je hier meer over vertellen.

 

Voor mensen met een complexe psychische aandoening kan in sommige gevallen bij de gemeente financiering worden aangevraagd en wij helpen je hier graag mee. Wij hebben inmiddels al bij diverse gemeentes een goede samenwerking wat geresulteerd heeft in een vergoeding.

Voor de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO) verwijzen we je graag naar https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/wmo-2015

Ook (kan) je via de belastingdienst veelal een gedeelte compensatie krijgen voor deze kosten. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/aftrek_zorgkosten

 

Wij begrijpen dat ook onze trainingen niet voor iedereen financieel haalbaar zijn. Misschien kan je er dan voor kiezen om een crowdfunding op te starten om zo je training en assistentiehond te bekostigen. Wij begrijpen dat een hond trainen een hoop geld kost maar zoals eerder beschreven proberen wij het echt zo voordelig mogelijk te doen. 

Een aantal sites waar je wellicht aan kan denken: www.doneeractie.nlwww.doneerdoel.nlwww.geef.nl 

Dan:

De eerste stap is het invullen van het contactformulier. Hebben we de aanmelding ontvangen?  dan bellen wij voor een intakegesprek. In dit gesprek kan je alle vragen stellen die je aan ons wilt stellen. Ook bespreken wij je wensen en of deze ook haalbaar zijn en wat de vervolgstappen zijn die wij moeten doorlopen daarnaast bekijken wij of jij en je hond geschikt zijn en zullen dit open en eerlijk met je bespreken.

Er zijn immers heel veel honden geschikt als PTSS/autisme assistentiehond maar helaas niet elke hond.