de PTSS-Assistentiehond

Wat doet de PTSS-assistentiehond?

Het zware leven van mensen met PTSS is vaak erg zwaar. Ze durven vaak niet meer de straat op door hun angstaanvallen waar ze vaak last van hebben. Een PTSS-assistentiehond zorgt voor afleiding zodat de kans op een angstaanval kleiner wordt. Een PTSS-assistentiehond is getraind om signalen op te pikken bij hun begeleider en hierop te reageren. Misschien herken je wel dat wanneer je verdrietig bent je eigen hond of kat dit lijkt te merken en je probeert te troosten om tegen je aan te liggen of zitten. Een PTSS-assistentiehond gaat hierin verder door hun zware training. De hond zal het niet alleen herkennen, maar de begeleider ook helpen om uit die situatie weg te gaan, Vaak is dit voor iemand met PTSS heel erg moeilijk, hoe onbegrijpelijk ook voor veel mensen, 

Op straat zorgt de hond ervoor dat mensen niet te dichtbij komen, mensen met PTSS vinden het vaak lastig dat vreemde mensen dicht bij hun komen, de hond zal dit opmerken en hierop reageren, bijvoorbeeld om tussen de begeleider en de vreemde in te gaan staan, of om de begeleider weg te trekken. . Omdat de hond bovendien een paar keer per dag uitgelaten moet worden en voor een groot gedeelte door de begeleider zelf getraind wordt, raakt zijn begeleider minder snel in een sociaal isolement, en word de begeleider gedwongen om naar buiten te gaan. 

Hoe herkend en helpt een PTSS-assistentehond? 

Jouw hond worden getraind om jou PTSS-gedragingen te erkennen. Tijdens de training gaan we samen je hond leren dit op te merken en hier een voor jou prettige commando op te doen. Bijvoorbeeld als jij in een drukke winkel een paniekaanval gaat krijgen, dan zal je onbewust altijd op een bepaalde manier gaan bewegen, sterker nog je gaat ook een bepaalde geur afgeven (die je zelf overigens net ruikt). Een PTSS-hond zal hierop bijvoorbeeld tegen jou aan gaan staan of tegen je aan duwen. Wat voor de een fijne manier is, is dat voor een ander juist niet.  Iedereen is ook anders. Hier gaan we dus samen naar op zoek wat voor jou het fijnste is. Kijk snel bij training hoe we dit realiseren:‚Äč

 

PTSS assistentiehond Ace

Durf weer te slapen samen met je hond.

Wij trainen samen met jou hoe je de dagelijkse dingen weer kan oppakken. Helaas is het zo dat bij veel mensen met PTSS gerelateerde klachten de nachten niet fijn zijn. Slapen is vaak een probleem door de nachtmerries die PTSS-klachten vaak met zich meebrengt.

Wij gaan samen met jou overleggen hoe jij je nachtmerries beleeft. Samen leren we jouw hond aan om ook op jouw nachtmerries te reageren.  Je hond zal je dan wakker maken op het moment dat je hond merkt dat je in een nachtmerrie terecht komt. 

Sociale contacten

Voor mensen met PTSS is het vaak lastig om een "normale" omgang te hebben met sociale contacten, Een kleine discussie is dan vaak de aanleiding om hier heftig op te reageren. Het gevolg is dan vaak dat er een discussie ontstaat of misschien zelfs wel ruzie.

Je hond zal bij jou gaan merken dat bij jou de spanning omhooggaat. Ook hier geld weer dat we samen gaan bekijken wat voor jou werkt.

Een voorbeeld zou kunnen zijn, is dat wanneer jij in zo'n discussie gaat belanden, je hond tussen jou en je gesprekspartner in gaat staan. Mocht dit dan niet helpen dan kan je hond jou wegtrekken uit de situatie.