Onze werkwijze van training:

Samen bespreken we wat jullie wensen zijn en wat je van je hond en ons verwacht. Wij zullen ook bespreken wat we van jou verwachten. 

De instructies bestaan uit praktijklessen, dit doen wij zoveel mogelijk in je eigen regio. De hond gaat immers voor jou aan de gang in jouw eigen omgeving.

Soms wijken we ook af en zoeken we juist de plaatsen op die voor jou confronterend kunnen zijn. Natuurlijk gebeurt dit in overleg. Dit kunnen plaatsen zijn die triggers geven door drukte, geluiden, etc.

Misschien heb je ook wel moeite om andere dagelijkse dingen te doen en heb je misschien moeite met het opendoen van de deur of vind je iets van de grond af pakken lastig? Zelfs dit is te bespreken.

De lessen worden in overeenstemming zoveel mogelijk op dezelfde dag en tijden gehouden. 

 

Wij geven dus echt training naar jouw eigen behoefte


De training:

Wij gaan samen met jou en je hond op onderzoek uit hoe jij en je hond reageren op bepaalde situaties. Dit zijn juist de situaties die voor jou moeilijk zijn. Je zal (onbewust) bewegingen maken, en je lichaam gaat een voor de mensen niet waarneembare geur verspreiden. Doordat je assistentiehond jou tijdig een melding geeft kan je weer rustiger en positiever je dagelijkse dingen doen. De hond gaat jou immers signaleren om niet over je grenzen te gaan.

 

Wij geven je hond bij de training over een positieve associatie mee. Hierdoor blijft de hond het leuk vinden en zal hij of zij dus voor je blijven werken. Het is namelijk een groot spel voor je hond. Natuurlijk moet je  ook zelf blijven trainen met je hond ook al zijn we er niet. Dit vereist wel een discipline!. 

 

‚ÄčDe nachten voor zijn voor mensen met PTSS vaak een enorme uitdaging. Tijdens hun vele nachtmerries die zij beleven speelt het verhaal ook daadwerkelijk keer op keer af in je hoofd.

Wij gaan wederom samen met jou kijken hoe wij je hond kunnen trainen om je je uit deze nachtmerrie te halen, dit zal tijdens de trainingen besproken worden

 

Sociale contacten kunnen voor mensen met PTSS vaak erg lastig zijn, elke PTSSér beleeft dit echter anders en hiervoor zal onze training dus op maak voor moeten gemaakt.

Je kan je voorstellen dat wanneer je het lastig vindt om in een gezelschap te zijn, je jezelf niet kan focussen en je geen concentratievermogen mee bezit.  Wij gaan jullie begeleiden om je hond te leren jou dan te gaan afleiden en je eventueel uit de voor jou onaangename situatie halen. 

 

Het voeren van een hevige discussie is voor veel mensen al stressvol, maar de meesten kunnen zich terugtrekken of het gesprek een andere wending geven hierdoor blijft de situatie beheersbaar. 

Voor mensen met PTSS is dit lastiger, ze kunnen dit niet altijd en raken gefrustreerd of snel boos.

Je hond zal dit bij jou gaan herkennen en gaat handelingen doen die we samen hebben besproken. Hierdoor kan je je focus op je hond leggen en zo rustig blijven of in ernstigere gevallen zal je hond je weghalen uit de situatie. 

 

Tijdens de training gaan wij gezamenlijk dagelijkse situaties nabootsen en leer je op je hond te vertrouwen en dus met deze situaties om te gaan.

Omdat je heel veel zelf aan de gang gaat met je hond verwachten wij ook veel van jou:


Wekelijks  een uur tot anderhalf  uur les bij jou thuis.

We oefenen in winkels, op straat, eventueel op het werk of andere plekken die voor jou van toepassing zijn;

Zelf zal je nagenoeg elke dag minimaal een uur met de training bezig gaan zijn. Vooral in het begin ben je heel bewust bezig maar later ga je vaak ook onbewust gedurende de dag met je hond aan de slag.

 

Wij verwachten een grote inzet. Maar je krijgt er zoveel voor terug.

Nazorg:

Na afloop van de lessen kan je zelfstandig met de hond aan het werk. Als jullie samen helemaal klaar zijn komen wij in elk geval langs zoals besproken om te bespreken hoe het gaat. Natuurlijk kun je altijd met vragen bij ons terecht en wanneer nodig komen we gewoon weer langs. Dit gedurende de gehele tijd dat de hond werkzaam is als assistentiehond

 

richard bang met Ace